Parvuslogga

A+ A A-

Söndagsjobb

I typiskt Aprilväder så var det åter dags att ta tag i den gamla komposthögen. Under flera tiotal år har det samlats gamla pinnar, gräsklipp och grillkol samt massor med annat lustigt som dyker upp under grävandet. Men i stort sett verkar det vara riktigt bra jord som legat och gottat till sig. Björkarna har iallafall hittat godsaken. För så jäkla mycket björkrötter det var. Fick hacka ordentligt med spaden. Nu får det vara slut på gratis kompost. Fast ska man vara ärlig, så tappar vi ju av sav på våren så lite gottig kompost kan de ju vara värda. 

Massor med feta maskar var det och den lokala fågelpopulationen var mycket intresserade åskådare, ett väldigt liv blev det varje gån en mask kom infarande i höns/ank gården. Sedan var det race vem som kund fånga godbiten. Hönsen vägrade nedlåta sig till sådan barbari och tittade på skådespelet från behörigt avstånd. Ankorna hade inte den begränsningen utat hejdlöst och på sitt typiska löpankevis kastade de sig hysteriskt efter masken och sprang runt, vilt kvackande med masken dinglande i näbben. Om hönsen överhuvudtaget skulle låta sig luras till att snappa efter mask så fick man ge dom i särskilld ordning. Dvs långt från ankornas räckvidd.

Lerigt och skitit, ful och brunt är allt denna årstiden. Men efter en kall och regning inledning så kom faktiskt solen fram och värmde på. Men Lerigt förblir det ändå. Jorden som grävs fram flyttas från komposten till de nya landen som vi håller på att etablera. Det finns väldigt många nya ideér och av någon konstig anledning så dyker det upp nta fröer hela tiden. Det kommer ta ganska stor plats med alla nya sorter som ska ner i jorden. Förhoppningsvis ska de nya landen göra att det inte blir så trångt mellan plantorna. Det har tenderat att bli lite trängsel tidigare.  

Nyfikan och otroligt masksugna löpankor. De följde vare spadtag och väntade tålmodigt på att smarriga maskar skulle serveras. 

  624 Hits
  0 Comments

Våra djur, Vaktlar

Vaktlar är ett bra insteg till att bli nästan självförsörjande på ägg och på kött. Det är inte så särskillt svårt att kläcka fram ett ganska stort antal kycklingar. Men det krävs att man har en kläckmaskin. Det är väldigt sällan de ruvar fram sina egna kycklingar. Oftas verkar de mest överraskade att det kommer fram ägg överhuvudtaget. För dom släpper dom bara där de står och sedan får man rota igenom hela buren på jakt efter dom små godbitarna.  De är ganska ilskna och kan vara oehört aggresiva mot fåglar som inte hör till den invanda gruppen. Det har vi fått lära oss den hårda vägen när vi i början glatt blandade ihop två flockar, en med något äldre fåglar blandaes ut med några yngre individer. Det slutade i blodbad och nödslakt. Det var ingen vacker syn morgonen efter. Så det gör vi aldrig om, nu får varje kull bo för sig själva fram till det är dags att stoppa dom i frysen.

De tar inte upp så stor plats. Sommartid är de ute i två omgrorda vinterkaninburar. Där har de hur mycket utrymme som helst. På vintern plockar vi in dom i garaget. Dom skulle nog mycket väl klara vintern ute. Men när dom är i garaget är de skyddade för drag och dom slipper pulsa omkring i snön. Dessutom blir det mycket enklare att mata och hålla koll på dom när de står i garaget. Som vinterburar har vi en vanlig innomhusbur till smågnagare. Den funkar utmärkt till den mindre flocken. Till den större har vi en platsbyggd bur. Det man ska tänka på är att de är otroliga på att skräpa ner. De sprätter och flaxar runt så spånet yr. Dessutom är det ganska mycket spill när de äter. Det yr foder överallt. Det i sin tur gör att det kan dyka upp en och annan liten mus som vill ta del at kalaset. Dom smådjuren är det dock kattens uppgift att hålla reda på. 

Vad gäller äggproduktionen så lägger dom, när det går som bäst, nästan ett ägg per dygn. På vintern är det lite mer sällan. Och ibland verkar det da ett tag innan de kommer igång på våren. Men det är lite olika beroende på flocken och hur ljust de har det på dagarna. Själva slaktar vi ut tupparna när dom är ungefär ett år. Då börjar de ge sig på varandra och dessutom är de förvånansvärt högljudda, trots att de är så små. Hönorna blir också ganska hårt ansatta om det är många tuppar i flocken. Det är ganska "pilska" små fåglar man har att göra med.

43 sekunder med vaktlar

 

  723 Hits
  0 Comments

Vakteläggsproduktionen igång igen.

Äntligen börjar vaktlarna få fart på sin produktion igen. Den har legat på en ganska låg nivå under vintern och bara ett och annat ägg har dykt upp i spånet. Men nu blev vi lite överaskade då de helt plötsligt (känns det som) får turbofart på äggen. Därför har det blivit att en del ägg helt enkelt blivit liggande i väntan på något odefinerat.

Dessa ägg är lite osäker kondition på, Då de kan ha blivit liggande ett tag. Så det gamla vattentricket fick avgöra vilka som skulle gå till kompost och vilka som skulle tas om hand.

Ner med alla ägg i en stor balja eller degbunke, fyll den vatten. De ägg som flyter får gå direkt till komposten. De som ligger platt, om nu ett ägg kan ligga "platt", fiskas upp och anses godtagbara till att ätas upp. Dock har vi inte riktigt koll på datumet när de värptes. Så just dessa ägg får vi äta själva. Men nu är vi iallafall på gång inför en ny äggsäsong. Så är man sugen på lyxiga närproducerade vaktelägg så kan man antingen höra av sig till oss på enklaset sätt. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. är tex ett enkelt sätt att ta kontakt. Eller hålla utkik på närmaste REKO ring.

  598 Hits
  0 Comments

Sommarbilder

När det nu blev ytterligare några dagar med snö och kyla. så kan det vara skönt att minnas tillbaka till den sommaren som varit. Den torraste på länge.

 Denna unga kaja hade fastnat i växthuset och hade väldiga besvär att hitta ut. Men efter lite hjälp och extra mat, så satt den ett tag i äppelträdet och filosoferade. För att sedan dra iväg och aldrig mer höra av sig. Ack denna ungdom.

 

Continue reading
  742 Hits
  0 Comments

Våra djur, Indisk löpanka.

Indiska löpankor är väldigt intressanta, de framlever sitt liv i någonslags fullständig hysteri. Dessutom har de egenheten att, som inga andra änder, stå upp när de rör sig på land. Det ger ett helt ganska knäppt utseende.

Dessutom förstärker de sitt komiska intryck genom att ganska hejdlöst springa omkring i flock. Vi har tre. Två honor, "Blacky" och "Anna Anka". Samt en drake vid namn "Jean Mendes". De är väldigt goda äggläggare och i höstas la dom minst ett ägg var, per dygn. Stora vita ägg, lite större än de störsat hönsäggen man kan hitta i affären. Nu när det har varit mörkt och vinter har dock värpningen helt upphört. Men den sätter igång igen (hoppas vi) när som helst. På vanligt sjöfågel manér så har dom ett bordskick som har en del övrigt att önska. De är ganska slabbiga när dom äter. Det resulterar oftast i att hönsen inte vill ha med dom att göra. Kommer dom för nära så går hönsen helt sonika in. Med näbben i vädret, muttrandes om ohyfs och bonnlurkeri.

De klarar sig länge utan vatten att bada i men så fort de får tillfälle så märks deras ursprung. Nu på vintern blir det till att bära ut vatten till den stora baljan och de vet genast vad som är på gång. De kommer springande och trampar otåligt runt i väntan på att det ska gå att hoppa i. De är väldigt tåliga, betydligt tåligare än tex hönsen. De har ett mindre hus att gå in i om de skulle vilja. Men även under de korta perioderna med snö har de inte gått in i huset. De har hellre legat kvar ute. Så vi har gjort så att vi har lagt ut halm, så de slipper ligga direkt på marken. Inte för de verkar bry sig så mycket om det, men iallafall...

Tags:
  2965 Hits
  0 Comments
08 februari 2020
Odling
Vårtecken
Nu börjar vårbruket. De första fröna är i krukorna. En hel del Chilli massor med purjolök. Vi har märkt att just purjo tar en hel del tid på sig. Men dessutom funkar det bra att klippa ner dom allteftersom dom drar iväg. Plantorna blir tjockare i bas...
11 januari 2020
Odling
Vårtecken
Nu har det börjat klia i de gröna odlarfingrarna. Samt att vi tyckte att landet tidigare kanske inte var helt optimalt. visserligen var det ganska trevligt att ha grönsakerna i små kvartersliknande fyrkanter. Men så effektivt var det kanske inte. Där...
11 januari 2020
Växthus
Odling
Liten trädgårdstur. Bilderna är från tidigt i våras, våren 2019 alltså....
29 december 2019
Odling
Vårtecken
Äntligen är det dags. Det går inte att vänta längre. Det är dags att börja förkultivera chilliplantorna. Det mikrogröna får ta och flytta lite på sig, för här ska sås lite större plantor. Även en del kryddor fick komma ner i jorden. Så nu är det bara...
29 december 2019
Babbel
 Vi önskar alla läsare ett Gott Nytt År!...
18 december 2019
Uncategorized
Babbel
Vårtecken
REKO
Microgrönt
 I kväll var det dags REKO utlämning i Aneby, årets sista. Tyvärr är det inte riktigt lika mycket tryck på det i Aneby än. Men det kommer förhoppningsvis. Nästa år kommer det bli lite förändring i utlämningarna då både Tranås och Aneby blir på s...
12 november 2019
Odling
REKO
Förra laddningen gick ju bra. Så glada i hågen körde vi en ny laddning microgrönt, det var ju inte så svårt detta. Tyckte vi. Men vi misstog oss lite lätt. Det visade sig nämligen att medans både skotten av rädisa och solros så sakteliga börjar få fo...
05 oktober 2019
Odling
Trots att hösten gjort sitt intåg så finns det några växter som inte ger sig så lätt. Solrosorna har fortfarande lite kvar och deras gula solar är de sista att böja på nacken. Sedan får blommorna sitta kvar på några av dom. För redan nu lockar de til...
05 oktober 2019
Fjäderfä
Växthus
Husdjur
Växthuset är nu rensat från tomater, chilli och grukor. Det var ett riktigt stort lass som åkte ut på komposten, men det blev lite strötomater och lite annat krafs kvar. Så för att få bort alla rester av tomater samt att på ett smidigt sätt få undan ...
05 oktober 2019
Babbel
Odling
Hösten är verkligen här. Det börjar bli kallt och mörkt. Det märks tydligast när man ska till jobbet och soluppgången dröjer längre och längre för varje dag. Men det är först nu i dagarna som den riktiga frosten bet till. De första att ge upp är dahl...
31 juli 2019
Fjäderfä
Babbel
Odling
Husdjur
Det känns att det vänt. Hösten gör sig påmind efter några veckor med afrikavärme. Något rekod slogs det nog inte här i trädgården. Möjligen när vi glömde att öppna växthuset, då gick det upp mot 40 grader. Men nu känns det att högsommaren går mot någ...
13 juli 2019
Fjäderfä
Husdjur
De nya hönsen växer. De börjar bli rejält stora. Tupparna börjar nu verkligen se ut som tuppar och det råder ingen tvrkan om vem det är som bestämmer på gården för tillfället. Katten trodde det var en enkel dunboll att plocka ner, men efter att ha få...
25 juni 2019
Babbel
Odling
Här kommer ett bildsvep med bilder från sommaren fram tills nu. Ett sätt att spara lite minnen till vintern å det blåser iskallt runt knuten. ...
13 juni 2019
Uncategorized
Fjäderfä
Växthus
Babbel
Odling
Husdjur
 Nu börjar det hända saker i landen! Potatisen är påväg att blomma, jordgubbarna är jorgubbar om än gröna, bönor och tomater blommar för fullt, chili och paprika bildar frukter och myntan fortsätter att växa och kommer garanterat räcka till somm...
30 maj 2019
Växthus
Odling
Mycket på gång, både i och utanför trädgården. Konfirmationer, 75-årskalas långhelger osv osv. Men här kommer iallafall en liten uppdatering om vad som händer just nu. Det har varit ganska kallt de senaste veckorna. Men som tur är har det kommit en d...
23 maj 2019
Fjäderfä
Växthus
Odling
Husdjur
Premiär här den 23 Maj kl 08:00.  ...
21 maj 2019
Vårtecken
 190521: Nu är det nog så att det blivit försommar. De första svalorna kom chirpande över taket, lite vilsna sådär. Svartvit Flugsnappare är här sedan en vecka likaså lövsångaren.190512: Tidigt i morse ryktades det om att göken gol.190505: Potat...
20 maj 2019
Uncategorized
Det händer mycket nu. Allt går på högvarv känns det som. Hinner liksom inte riktigt med. Helgen var fullbokad. konfirmationen och högskolestudier har tagit upp mycket tid och alla plantor har stått i väntläge. Bara nödtorftigt vattnade. som tur är så...
12 maj 2019
Fjäderfä
Våra äggproducenter har en egenhet att värpa lite oregelbundet. och speciellt nu på våren får vi ibland ett angenämt problem med att det blir väldigt mycket ägg. Ägg som vi inte riktigt hänger med att göra något av. Hur gör man då med äggöverflödet? ...
05 maj 2019
Fjäderfä
Odling
Husdjur
Just som vi trodde våren och värmen var här, så blev det riktig kallt igen. De nakenfröpumporna vi glatt planterade ut i landet strök med. Pakchoi och purpurkålen verkar ha klarat sig. Även inne i växthuset smög kylan in och en del tomatplantor har f...