Parvuslogga

A+ A A-

Vårbruket har börjat.

Nu börjar vårbruket. De första fröna är i krukorna. En hel del Chilli massor med purjolök. Vi har märkt att just purjo tar en hel del tid på sig. Men dessutom funkar det bra att klippa ner dom allteftersom dom drar iväg. Plantorna blir tjockare i basen istället för långa och rangliga. 

                        

  150 Hits
  0 Comments

Dags att bryta ny mark.

Nu har det börjat klia i de gröna odlarfingrarna. Samt att vi tyckte att landet tidigare kanske inte var helt optimalt. visserligen var det ganska trevligt att ha grönsakerna i små kvartersliknande fyrkanter. Men så effektivt var det kanske inte. Därför får gräsmattan maka lite på sig. Det var dags att hugga in på grästorvorna. Att det är onaturligt varmt för årstiden gör det visserligen enklare att komma lite på förhand. Men det ändå lite oroväckande att det är nästan 10 plusgrader i mitten av Januari. 

Vi högg in på gräset genom att första raden hackades i små bitar och de grästorvorna som lossades skickade vi åt sidan. Sedan grävde vi bort matjorden ända ner till alven. Den matjorden kastades ut över det nuvarande landet. Sedan vändes nästa linjes torvor ner i det diket som bildats. Det gör att gräset kommer att förmultna och göra jorden mer lucker. Vi har nämligen en ganska tung lerjord här. Dessutom fick vi änga oss en hel del åt den småländska "nationalsporten" stenbrytning.

 

Vår jord här uppe är som sagt tung lerjord. Den har en ofantlig förmåga att kleta fast både på verktyg och skodon. Så det blev ett ordentligt träningspass att klafsa omkring i leran. Men det blev en ganska så stor utökning av odlingsytorna så nu kan vi titta på och börja planera för hur landet ska kunna nyttjas på ett mer efektivs sätt. 

Dessutom gordes det en del arkologiska fynd, dels en bit plasttejp från myresjöfönster samt delar av fasden bestående av trasigt mexitegel från 1973. I tidstypiskt fulbrun färg.

Continue reading
  294 Hits
  0 Comments

Trädgårdstur

Liten trädgårdstur. Bilderna är från tidigt i våras, våren 2019 alltså.

  400 Hits
  0 Comments

Äntligen! Vårsådd!

Äntligen är det dags. Det går inte att vänta längre. Det är dags att börja förkultivera chilliplantorna. Det mikrogröna får ta och flytta lite på sig, för här ska sås lite större plantor. Även en del kryddor fick komma ner i jorden. Så nu är det bara att vänta vid krukorna på att de ska titta fram lite nya groddar. Skönt att få komma igång med odlingen igen. För samtidigt går vi ju mot ljusare tider. Visserligen bara med några minuter per dag, men snart så kommer ljuset på riktigt. 

Tags:
  319 Hits
  0 Comments

Gott nytt år!

 

Vi önskar alla läsare ett Gott Nytt År!

  229 Hits
  0 Comments

REKO och vårkänning

 

I kväll var det dags REKO utlämning i Aneby, årets sista. Tyvärr är det inte riktigt lika mycket tryck på det i Aneby än. Men det kommer förhoppningsvis. Nästa år kommer det bli lite förändring i utlämningarna då både Tranås och Aneby blir på samma dag. Det kan vara en bra lösning för de som har en bit att åka. Vi hoppas kunna erbjuda microgrönt vid båda utlämningarna. Naturligtvis kommer vi sporadiskt dyka upp även i Eksjö, och vi skulle vilja hälsa på REKO Ydre i Rydsnäs. Men vi får se vad vi reder ut.

Dessutom har fröna för vårsådden kommit. Det är alltid lika svårt att behärska sig när man sitter och kikar i frölistorna. Så sakteliga börjar odlingsäsong 2020 rulla igång. Först ut blir chilli och tomater. Vi brukar hålla oss till efter jul men i år kliar det extra i fingrarna så det är inte säker det går att hålla sig tills granen har åkt ut. 

 

Continue reading
  461 Hits
  0 Comments

Microgrön rysare

Förra laddningen gick ju bra. Så glada i hågen körde vi en ny laddning microgrönt, det var ju inte så svårt detta. Tyckte vi. Men vi misstog oss lite lätt. Det visade sig nämligen att medans både skotten av rädisa och solros så sakteliga börjar få form, så är ärtskotten otroligt sega med att gro denna gången. Varför? undrar vi. Både tempartur fuktigthet och jord är de samma. Det enda vi kan komma på är att leverantören av själva ärtorna är annorlunda. Det kan liksom bara bero på det. 

Men vi hoppas verkligen att vi ska kunna leverera enligt plan. Men det kommer vara i sista sekunden.

Vad har vi då lärt av detta. Jo följande:

  • Hålla sig till samma leverantör av utsäde (fröna)
  • Om man tänker sig byta. Kontroll odla för att se hur lång tid det tar på sig.
  • Håll koll på yttre omständigheter. Värme, fuktighet jord osv. Är det kallare växer det långsammare.

Solrosorna växer så det knakar. Här kan man se att skalen gör att bladen kan se lite gula ut i toppen.

Rädisorna växer på bra. Dom blir jättegoda!

Continue reading
  592 Hits
  0 Comments

Rester av sommaren

Trots att hösten gjort sitt intåg så finns det några växter som inte ger sig så lätt. Solrosorna har fortfarande lite kvar och deras gula solar är de sista att böja på nacken. Sedan får blommorna sitta kvar på några av dom. För redan nu lockar de till sig talgoxar och blåmesar som försöker plocka ut de små fröna. Men kan se dom klänga runt på blommorna och picka frön för glatta livet. 

 

 

 

 

Continue reading
  422 Hits
  0 Comments

Hönsen har fått jobb

Växthuset är nu rensat från tomater, chilli och grukor. Det var ett riktigt stort lass som åkte ut på komposten, men det blev lite strötomater och lite annat krafs kvar. Så för att få bort alla rester av tomater samt att på ett smidigt sätt få undan andra små skadedjur som gömmer sig i jorden. så får faktiskt fjäderfäna jobba lite för sin mat. Under några veckor får dom krafsa runt i resterna av växthusodlingen. Dels för att rensa bort en hel del ohyra som skulle kunna gömma sig kvar, men i första hand gödsla jorden inför kommande växtsäsong. Dessutom kommer det inte finnas kvar ett enda litet ogräs kvar. För de kastade sig över de små gröna kvistarna som råkade sticka upp. 

  326 Hits
  0 Comments

Hösten är här! dags att ta hand om Dahliorna

Hösten är verkligen här. Det börjar bli kallt och mörkt. Det märks tydligast när man ska till jobbet och soluppgången dröjer längre och längre för varje dag. Men det är först nu i dagarna som den riktiga frosten bet till. De första att ge upp är dahliorna. De tål inte mycket frost, utan vissnar genast när det börjar bli kärvt. Så nu är det dags att de får komma upp ur jorden och in i garaget för en välbehövd vintervila. De har ju ändå blommat överdådigt sedan mitten av Juli. Det enda som har varit lite hårt mot dom är när några blåste sönder samt att tvestjärtarna kalasat på blommorna. Så det var bara att gräva upp de stora knölarna. De har verkligen ökat i volym under sommaren. Helt enorma om man jämför dom med de små knölarna som vi satte i våras. Borsta av det värsta av jorden. Låt de sedan torka till lite under några dagar. Vi planerar att lägga dom i stora kartonger med spån och placera dom i källaren, då det inte går att hålla frosten borta från garaget när det blir riktigt kallt ute. 

  341 Hits
  0 Comments

Uppdatering mitt i sensommaren.

Det känns att det vänt. Hösten gör sig påmind efter några veckor med afrikavärme. Något rekod slogs det nog inte här i trädgården. Möjligen när vi glömde att öppna växthuset, då gick det upp mot 40 grader. Men nu känns det att högsommaren går mot någon slags eftersommar. Just idag blev det tydligt. Solen värmer skönt, men det kommer en lite kallare vindil runt knuten. Mornarna är fuktiga och dimman stiger när jag passerar Säbydalen på väg norrut. När solen väl kommer upp så bränns dimman bort och det är åter sommarvärme. Värme men med en liten, liten föraning om att det snart är dags att byta årstid lite mer ordenligt. 

Men, än är det inte över! det är nu dags att börja plocka in och skörda det som har såtts, rensats och bevattnats under hela sommaren. det har gått lite upp och ner. Temperaturen alltså. 28 grader på dagen och sedan strax under 10 grader på natten. Det har gjort att chillin har varit helt förvirrad och bara ett fåtal plantor har fattat detta med att sätta frukt. Tydligen funkar de så att blir tempraturen under 12 grader så stannar tillväxten och de blir stående i någon slag övervintrings mode. Det tar sedan några dagar att kicka igång igen, när värmen väl kommer. Det hjälper uppenbarligen inte att det blir rejält varmt några timmar på dagen. De chillisar som producerar bäst är de som har stått i uterummet. troligen för att det har varit betydligt varmare där under de kylslagna nätterna.

Gurkorna har vi två sorter av i år. Små små inläggningsgurkor (ska inte ens försöka stava till vad de heter) De har levererat hela sommaren, dock sådär tre åt gången så det har blivit att samla en liten hög för att sedan lägga in lite åt gången. En burk eller två. De andra rejäla, riktiga smårgåsgurkorna verkar komma lite fler på ungefär samma gång. 

Pumporna har sniglarna ätit upp, alla har blivit uppätna, till sista bladet. Zuchinin har likt chillin plågats av det kalla vädret. först nu den senaste veckar har den visat små tendenser att bära frukt. Vi får se vem som kommer först. Vi eller sniglarna...

Ankorna har fått tillökning. Det var inte riktigt meningen men helt plötsligt så låg hon och ruvade på en hel hög med ägg som hon gömt undan. Vi hade inte hjärta att plocka bort dom utan hon fick ligga klart. Av sju ägg så blev det två ällingar. Dom är lite blyga så dom trycker längst in i hörnet och de växer med rekordfart. 

Continue reading
  624 Hits
  0 Comments

Attitydproblem i hönsgården

De nya hönsen växer. De börjar bli rejält stora. Tupparna börjar nu verkligen se ut som tuppar och det råder ingen tvrkan om vem det är som bestämmer på gården för tillfället. Katten trodde det var en enkel dunboll att plocka ner, men efter att ha fått ordentligt med tupp-pisk. så var det inte så roligt att jaga fjäderfär längre. Nu mer så är katten väldigt noga med vägvalet när hon smiter ut genom trädgården. Dock får dom fortfarande böja sig för de tre äldre hönsen. Varav den minsta, stor som en ordentlig koltrast (tysk dvärgras). Är ändå den som bestämmer.

Själva har vi klarat oss bra, tupparna och hönorna är snälla och nästa keliga. Alla, utom en och hon har ett uppenbart problem med auktoriter. Kanske smittar det...

  480 Hits
  0 Comments

Sommarbilder

Här kommer ett bildsvep med bilder från sommaren fram tills nu. Ett sätt att spara lite minnen till vintern å det blåser iskallt runt knuten.

DSC 0635.jpg small

DSC 0634.jpg small

DSC 0633.jpg small

 

DSC 0646.jpg small

DSC 0649.jpg small

DSC 0650.jpg small

DSC 0651.jpg small

DSC 0654.jpg small

Continue reading
  669 Hits
  0 Comments

Uppdatering för V.22

Mycket på gång, både i och utanför trädgården. Konfirmationer, 75-årskalas långhelger osv osv. Men här kommer iallafall en liten uppdatering om vad som händer just nu. Det har varit ganska kallt de senaste veckorna. Men som tur är har det kommit en del regn vilket gör att det inte är lika torrt som förra året. Men det hjälper inte riktigt mot alla smådjur som konkurerar om grönsakerna.

Pakchoi med en smaskande jordloppa. Det har inte riktigt hjälpt att luckra jorden runt om. Men samtidigt får vi skylla oss sjäkva lite. vi har inte lagt ner så mycket energi på att strö ut aska osv på bladen. Det sägs att de, jordlopporna alltså, inte gillar när det är grums på deras mat.

Den lilla vita gynnaren på bilden är kålmal. Den dök upp under förra veckan, den kom i massor. själv gör den ingen skada direkt utan det är larverna som tuggar i sig kålväxter med god aptit. Bara vänta på de gröna krypen och plocka för hand. Det positiva är att de älskas av hönsen. Det bästa vore ju att släppa lös hönsen i växthuset så fick man själva plockadet gjort automatiskt. Men risken är att de ger sig på allt annat smaskigt där inne. då blir de värre skadegörare än kålmalslarverna.

Det som verkar gå riktigt bra är broccolin, i växthuset mår den fin fint. Men det gäller att hålla koll på kålmalen. Misstänker att det är denna de är ute efter.

  598 Hits
  0 Comments

Filmtajm!

filmtajm

Premiär här den 23 Maj kl 08:00. 

 

  710 Hits
  0 Comments

Vårtecken 2019, uppdaterad

 

190521: Nu är det nog så att det blivit försommar. De första svalorna kom chirpande över taket, lite vilsna sådär. Svartvit Flugsnappare är här sedan en vecka likaså lövsångaren.

190512: Tidigt i morse ryktades det om att göken gol.

190505: Potatisen är i jorden

190419: Spelande grodor och grodägg i dammen.

Continue reading
  601 Hits
  0 Comments

Körig helg.

Det händer mycket nu. Allt går på högvarv känns det som. Hinner liksom inte riktigt med. Helgen var fullbokad. konfirmationen och högskolestudier har tagit upp mycket tid och alla plantor har stått i väntläge. Bara nödtorftigt vattnade. som tur är så har mitt jobb varit inne i en ganska händelselös och lugn period. Så helgerna framöver är ett perfekt läge att kunna plocka ut lite extra ledigt.

På söndagen gick det inte att hålla igen längre. Det var dags att ta tag i djuglen. Samt de stackar plantor som måste skolas om. de trängs verkligen i sina provisoriska krukor.

Tagetes Perfekt mot skadliga nematoder, helt naturligt också.

Gurkorna som längtat ut sedan i slutet av April fick äntligen komma ut på (nästan) friland. Dom får allt hålla till i växthuset. Dom pallar inte med några kalla nätter. Den såg lite sliten ut efter utplanteringen. Men har nu tagit sig riktigt bra.

Gurkan till höger i bild.

Continue reading
  679 Hits
  0 Comments

Att hantera äggöverflödet.

Våra äggproducenter har en egenhet att värpa lite oregelbundet. och speciellt nu på våren får vi ibland ett angenämt problem med att det blir väldigt mycket ägg. Ägg som vi inte riktigt hänger med att göra något av. Hur gör man då med äggöverflödet? Här är några tips hur vi gör.

Frysa äggen? Går det? ja och nej.

Naturligtvis går det inte att frysa äggen med skal och allt. Då bäddar man för kladdig katastrof i frysen. Vi har två metoder. 

1. knäck äggen och vispa dom lätt.

2. fyll på små burkar eller påsar med äggsmet. 

Continue reading
  549 Hits
  0 Comments

Kycklingarna och gurkorna växer oss ut ur huset!

Just som vi trodde våren och värmen var här, så blev det riktig kallt igen. De nakenfröpumporna vi glatt planterade ut i landet strök med. Pakchoi och purpurkålen verkar ha klarat sig. Även inne i växthuset smög kylan in och en del tomatplantor har fått sätta livet till. Andra har klarat sig och ytterligare några har fått ordentliga frost nyp. Men vi hoppas att det värsta är över för denna gången. Vi har en del backupplantor som vi kan fylla på med. Det som däremot går riktigt bra är våra små gurkor. dom växer snart genom taket. Bladen trycker sig mot fönstret och de längtar verkligen ut. Men de är nog de sista som får lov att flytta ut i växthuset.

Det är inte bara gurkorna som har bråttom, även chillin börjar bära både blommor och frukt. vi hinner inte riktigt med. de får inte heller komma ut riktigt än. Vi hoppas att det vänder och blir varmare under nästa vecka . 

Kycklingarna börjar bli så stora att de snart måste byta burstorlek. Kan ganska säkert säga att det blir tre hönor och två tuppar. Det blir precis lagom. ska bli riktig kul att kunna låta dom komma ut. Men som sagt änn är det för kallt, de ligger och myser under värmelampan fortfarande. Just nu är domkanske inte det gulligaste lilla fjäderfäet längre. dom ser mer ut som små gamar eller något annat odjur. Lätt skabbiga medans dunet håller på att ersättas av de riktiga fjädrarna. Men det blir nog snygga höns när de väl kommit ur tonåren.

 

  559 Hits
  0 Comments

Kyckling (och chilli) uppdatering

Påsken kom och gick, varmt och soligt. Torrt så det dammar från jorden. Så tillslut kunde vi inte hålla oss längre. Det måste planteras ut lite saker. Först ut i landen är pakchoy och några plantor av nakenfröpumpa. Tyvärr verkar även jordlopporna gilla både värmen och pakchoyen. Det har redan dykt upp de typiska sk. fönstergnagen på bladen. Jordloppor gillar inte att bli blöta så det gäller att vattna rikligt. Dessutom gillar de inte en lucker gropig jord. Vilket är perfekt, för just en lucker jord är presic det vi vill ha. Ett sista trix mod de små snyltarna är att strö aska eller liknande över plantorna då de inte gillar att det finns främmande partiklar på deras käk.

Chillin har börjat blomma. Så den står på tur att emigrera till växthuset. Fast vi knipsar av de första blommorna, så fort får det inte gå riktigt…

 

 

Kycklingarna växer med raketfart och dom har fått flytta från sin låda till en större bur. Men värmelampan får hänga kvar ett tag till. Det ser ut att bli två tuppar och tre hönor. Nu börjar man verkligen se faverollens karaktärsdrag. Det kommer bli ett gäng rejäla fåglar detta. Katten kommer nog inte få regera hur hon vill i trädgården i fortsättningen…

Continue reading
  554 Hits
  0 Comments
08 februari 2020
Odling
Vårtecken
Nu börjar vårbruket. De första fröna är i krukorna. En hel del Chilli massor med purjolök. Vi har märkt att just purjo tar en hel del tid på sig. Men dessutom funkar det bra att klippa ner dom allteftersom dom drar iväg. Plantorna blir tjockare i bas...
11 januari 2020
Vårtecken
Odling
Nu har det börjat klia i de gröna odlarfingrarna. Samt att vi tyckte att landet tidigare kanske inte var helt optimalt. visserligen var det ganska trevligt att ha grönsakerna i små kvartersliknande fyrkanter. Men så effektivt var det kanske inte. Där...
11 januari 2020
Växthus
Odling
Liten trädgårdstur. Bilderna är från tidigt i våras, våren 2019 alltså....
29 december 2019
Odling
Vårtecken
Äntligen är det dags. Det går inte att vänta längre. Det är dags att börja förkultivera chilliplantorna. Det mikrogröna får ta och flytta lite på sig, för här ska sås lite större plantor. Även en del kryddor fick komma ner i jorden. Så nu är det bara...
29 december 2019
Babbel
 Vi önskar alla läsare ett Gott Nytt År!...
18 december 2019
Uncategorized
Babbel
Vårtecken
REKO
Microgrönt
 I kväll var det dags REKO utlämning i Aneby, årets sista. Tyvärr är det inte riktigt lika mycket tryck på det i Aneby än. Men det kommer förhoppningsvis. Nästa år kommer det bli lite förändring i utlämningarna då både Tranås och Aneby blir på s...
12 november 2019
REKO
Odling
Förra laddningen gick ju bra. Så glada i hågen körde vi en ny laddning microgrönt, det var ju inte så svårt detta. Tyckte vi. Men vi misstog oss lite lätt. Det visade sig nämligen att medans både skotten av rädisa och solros så sakteliga börjar få fo...
05 oktober 2019
Odling
Trots att hösten gjort sitt intåg så finns det några växter som inte ger sig så lätt. Solrosorna har fortfarande lite kvar och deras gula solar är de sista att böja på nacken. Sedan får blommorna sitta kvar på några av dom. För redan nu lockar de til...
05 oktober 2019
Husdjur
Växthus
Fjäderfä
Växthuset är nu rensat från tomater, chilli och grukor. Det var ett riktigt stort lass som åkte ut på komposten, men det blev lite strötomater och lite annat krafs kvar. Så för att få bort alla rester av tomater samt att på ett smidigt sätt få undan ...
05 oktober 2019
Odling
Babbel
Hösten är verkligen här. Det börjar bli kallt och mörkt. Det märks tydligast när man ska till jobbet och soluppgången dröjer längre och längre för varje dag. Men det är först nu i dagarna som den riktiga frosten bet till. De första att ge upp är dahl...
31 juli 2019
Babbel
Husdjur
Odling
Fjäderfä
Det känns att det vänt. Hösten gör sig påmind efter några veckor med afrikavärme. Något rekod slogs det nog inte här i trädgården. Möjligen när vi glömde att öppna växthuset, då gick det upp mot 40 grader. Men nu känns det att högsommaren går mot någ...
13 juli 2019
Husdjur
Fjäderfä
De nya hönsen växer. De börjar bli rejält stora. Tupparna börjar nu verkligen se ut som tuppar och det råder ingen tvrkan om vem det är som bestämmer på gården för tillfället. Katten trodde det var en enkel dunboll att plocka ner, men efter att ha få...
25 juni 2019
Odling
Babbel
Här kommer ett bildsvep med bilder från sommaren fram tills nu. Ett sätt att spara lite minnen till vintern å det blåser iskallt runt knuten. ...
13 juni 2019
Uncategorized
Fjäderfä
Växthus
Babbel
Odling
Husdjur
 Nu börjar det hända saker i landen! Potatisen är påväg att blomma, jordgubbarna är jorgubbar om än gröna, bönor och tomater blommar för fullt, chili och paprika bildar frukter och myntan fortsätter att växa och kommer garanterat räcka till somm...
30 maj 2019
Odling
Växthus
Mycket på gång, både i och utanför trädgården. Konfirmationer, 75-årskalas långhelger osv osv. Men här kommer iallafall en liten uppdatering om vad som händer just nu. Det har varit ganska kallt de senaste veckorna. Men som tur är har det kommit en d...
23 maj 2019
Husdjur
Odling
Växthus
Fjäderfä
Premiär här den 23 Maj kl 08:00.  ...
21 maj 2019
Vårtecken
 190521: Nu är det nog så att det blivit försommar. De första svalorna kom chirpande över taket, lite vilsna sådär. Svartvit Flugsnappare är här sedan en vecka likaså lövsångaren.190512: Tidigt i morse ryktades det om att göken gol.190505: Potat...
20 maj 2019
Uncategorized
Det händer mycket nu. Allt går på högvarv känns det som. Hinner liksom inte riktigt med. Helgen var fullbokad. konfirmationen och högskolestudier har tagit upp mycket tid och alla plantor har stått i väntläge. Bara nödtorftigt vattnade. som tur är så...
12 maj 2019
Fjäderfä
Våra äggproducenter har en egenhet att värpa lite oregelbundet. och speciellt nu på våren får vi ibland ett angenämt problem med att det blir väldigt mycket ägg. Ägg som vi inte riktigt hänger med att göra något av. Hur gör man då med äggöverflödet? ...
05 maj 2019
Husdjur
Odling
Fjäderfä
Just som vi trodde våren och värmen var här, så blev det riktig kallt igen. De nakenfröpumporna vi glatt planterade ut i landet strök med. Pakchoi och purpurkålen verkar ha klarat sig. Även inne i växthuset smög kylan in och en del tomatplantor har f...